tiistai 17. kesäkuuta 2014

Ihan liikaa lamppuja

Sain eilen korjatut sähkökuvat mailiin. Terawatt oli heti laskenut meille myös urakkatarjouksen sähköjen ja KNX:n osalta (tipahdin tuolilta, kun näin viimeisen rivin) sekä erikseen tarjouksen valaisimista. Rupesin tutkimaan noita valaisimia tarkemmin ja voi apua, miten paljon tarjontaa on! Valaisimissa ongelmallista on se, että tyylikäs ulkonäkö ja laatu eivät välttämättä kulje käsi kädessä. Olen tällä kertaa erittäin tarkka esim. ulkoseinävalojen suhteen: niiden pitää olla sellaiset, että valonlähteen vaihto tarvittaessa onnistuu hieman kylmemmässäkin kelissä ilman tuntien räpellystä sormet kohmeessa.

Villa Sundeckin valaistus tullaan toteuttamaan pääasiassa ledeillä. Led-valaisinten osalta haasteeksi tulee himmennettävyys eli edelleenkään läheskään kaikki ledit eivät ole himmennettäviä. Netistä löytyy kyllä paljon tuotetietoja, mutta tämän asian suhteen tiedot ovat välillä myös ristiriitaisia - toinen lähde sanoo toista ja toinen toista. Toinen juttu on ledien värisävy eli onko 3000K vai 4000K se oikea, tai onko noissa kahdessa todellisuudessa edes kovin suurta eroa?

Laitetaanpa tähän väliin postauksen kuvitukseksi otos ihannoimani Casa Forten yläaulasta, jossa on katossa todennäköisesti Philipsin Pillar -valaisimet mustana. Tuollaiset on tulossa myös Villa Sundeckin yläaulaan mitä suurimmalla todennäköisyydellä.
Kuva laitannut asuntomessut.fi
Jotta paletti ei olisi liian helppo, pitää muistaa, että valaisinten tulee olla KNX-yhteensopivia (älkää kysykö, mitä tämä tarkoittaa). Näitä juttuja pohtiessa meneekin mukavasti tämä hyytävän kylmä tiistaipäivä :)

6 kommenttia:

  1. 3000 ja 4000 kelvinin eron kyllä huomaa mutta silti kannattaisi suosia päivänvalovalaistusta. Siihen tottumiseen menee pari päivää mutta sen jälkeen tuskin kaduttaa. Väritkin toistuvat niinkuin ne on tarkoitettu eikä kaikki muutu kusenkeltaiseksi kuten 3000 sävyillä. Lisäksi epäsuoraa kannattaa suosia toisin kuin noita pistemäisiä spotteja kuten mainitsemassasi fortessa.

    Knx on kyllä hieman kallis järjestelmä mutta mahdollisuudet on sitten suuret. Toivottavasti teillä tulee muutakin kuin pelkkä valaistusohjaus. Muuten knx on käytännössä turha ja saman asian ajaisi noin 500 euron järjestelmät.

    Näin sähkömiehenä voisin sanoa myös että jos joku tielle myy KNX yhteensopivia valaisimia jotenkin erityisen hinnakkaasti niin haluaisinpa itse tietää millainen valaisin on se joka ei ole knx yhteensopiva.

    Kunnolliseen valaistukseen kannattaa panostaa. Omaan talooni käytin sekä T5 loisteputkea epäsuoriin ja suoriin sekä gu10 ja e27 kantaisia valaisimia spotteihin jne. Näinollen pystyn valitsemaan tulevaisuudessa värisävyn uusiksi jos mieli muuttuukin. Valaistus 300m2 taloon maksoi hieman alle 15 000e tukusta tingittyyn hintaan + alv :) Knx releet maksoi noin 18000 euroa +alv.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitokset ammattimaisesta kommentista! Epäsuoraa valaistusta on tulossa jonkin verran, mutta ei kuitenkaan kaikkialle. Meille tulee alaslaskujen reunoihin jotain led-nauhoilla toteutettuja valaistuksia. Vierastan kaikki pölyä kerääviä ulokkeita, joiden päälle/taakse noita epäsuoria valaistuksia saisi jemmattua. Päivänvalovalaistusta olen kanssa miettinyt, mutta taidan silti päätyä noihin ledeihin.

      KNX tullaan ohjaamaan ilmanvaihtoa, lämmitystä, verhoja, valaistusta, murtosuojaa nyt ainakin eli kyllä käytämme sitä muuhunkin.

      Yksi KNX:ään erikoistunut firma puhui jostain KNX-yhteensopivista valaisimista minulle, mutta liekö se oli vain pelottelua, että saatan valita itse vääränlaiset lamput, ellen ota heitä mukaan projektiin :D

      Olet ilmeisesti itse tehnyt talosi sähkötyöt eli varsinaista työtä ei ole noissa antamissasi hinnoissa?

      Poista
  2. Me mietimme myös 3000k ja 4000k valaistuksen eroja (meille tulee ledit myös = winlediltä) ja asiaa pitkään pohdittuamme (valaistussuunnitelmassa ehdotettu 3000k) kävimme ihan itse katsomassa miltä eri värisävyt oikeasti näyttävät. Koimme ongelmaksi sen, että eri ledilampuilla tuntui nuo värisävyt vaihtelevan, eli 3000k toisella valmistajalla oli kivan raikas, toisella taas hieman keltainen? Ota näistä sitten selvää. Halusimme samalla myös tutkia ledivaihtoehtoja lamppumerkkien suhteen sekä hintoja ja totesimme että vaikka toisen merkkiset ledit saisi hieman edullisemmin, muuntajan kustannus nostaakin sitten hintaa huomattavasti ylöspäin. Yhteenvetona, kannattaa käydä ihan livenä katsomassa valon värisävyt (3000k tai 4000k) niiden lamppujen osalta mitkä teille tulee.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lähdin nyt kuitenkin muuttamaan talon valaistusta päivänvalosellaiseksi eli sinne 6000-6500K-arvoihin. Muistan jo Vaasan asuntomessuilta päivänvalovalaistuksella toteutetun Jämerä-talon, joka oli upea kaikessa valkoisuudessaan. Katsotaan, miten tässä käy. Otin Valaisinidean apuun ja he tekevät minulle parhaillaan ehdotusta :)

      Poista
  3. Minusta valojen ja sähköjen suunnittelu ja budjetointi on todella hankalaa. Kun löytää sopivan valaisimen, tuntuu että ei siihen saakaan haluttua Kelvin-lämpötilaa. Hintaa ei löydy mistään - ei muuntajille, eikä valoille. Todella hämärää hommaa...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Samoilla linjoilla olen. Siksi en oikein uskaltaisikaan itse mennä noita valaisimia ostelemaan, ettei vaan tule virhehankintoja.

      Poista